De moderna bilar vi har idag har inte bara utvecklats rent mekaniskt utan också en hel del elektroniskt. Bilens egna dator den så kallade ECUn har bara blivit alltmer avancerat under årens lopp. När det är dags att lämna in din bil för service så kommer verkstaden börja med att koppla in en dator eller en handhållen enhet för att kunna ta del av den information som lagrats på bilens egna dator. Själva ECUn loggar precis allting som händer med bilen vid specifika tidpunkter. Vid jämna intervall loggar datorn allting ifrån vakuumvärden, genomsnittlig förbrukning, timing för tändning och en rad andra variabler. Har du en lite äldre bil som saknar en avancerad färddator kan du enkelt fylla det behovet med din egna mobiltelefon och en WIFI- eller Bluetooth-baserad OBD läsare.

Själva OBD-kontakten kallas även för J162 och ska enligt de flesta tillverkarna finnas inom ett område på 60cm ifrån ratten. I de allra flesta fall går kontakten att hitta precis vid säkringshållarna eller väldigt nära pedalerna. Vissa tillverkade har dock lyckats få tillstånd att placera kontakten på andra ställen än vad man tidigare bestämt så bli inte förvånad om du hittar kontakten på något helt annat ställe som till exempel i handskfacket, under förarstolen eller kanske till och med i förvaringsboxen mellan sätena. Eftersom att alla tillverkare inte har följt de gällande rekommendationerna så kan kontakten ibland vara lite knepig att hitta men ofta så brukar det vara smidigare att ha den någon annanstans än nära pedalerna. För att ej störa bilkörning och samtidigt ha en bra sikt över både väg och telefon används mobilhållare för bilen. Likt dem som redan används med GPS:er. Sådanna finns att köpa hos Themobilestore.se.

En väldigt smidig app som du kan använda tillsammans med din OBD-läsare är till exempel Torque eller OBD-Dashboard om du har en Android-baserad telefon. Om det nu är Android du använder så brukar dessa OBD-läsare Bluetooth medan alla IOS enheter istället använder sig av WIFI. Har du istället en IOS enhet så finns det många andra lika bra alternativ. Några varmt rekommenderade appar är Dash-Command och OBD Car Doctor. OBD Car Doctor finns i en gratisversion du kan börja med att testa. Vill du istället ha en app som erbjuder lite mer funktioner och en något stabilare uppkoppling så är Dash-Command ett lysande alternativ. Appen kostar 75 kronor men är värd varenda öre. Läs mer om apparna på Mobil.se.