Vi ser dem dagligen – lastbilarna med motivlackade förarhytter. Lastbilschaufförer ser till att alltid kunna visa upp sin personlighet genom speciallackade motiv i lastbilens framdel, den enda delen som är beständig medan släpet varierar och kan visa upp leverantörer från världens alla hörn. Vissa europeiska lastbilar har färgstarka och originella motiv, men de är långt ifrån lastbilarna som finns i Japan, där en trend med extremt utspökade lastbilar har växt fram.

Japanska dekorerade lastbilar – så kallade dekotora trucks – nöjer sig inte med ett diskret motivlack på förarhytten. De förvandlar hela sitt ekipage till något som kan liknas med hela strippen i Las Vegas. Det är färgsprakande och fullt av ljus, eftersom även belysning är en stor del i att ”pimpa” sin lastbil i Japan. Dekotora-trenden tog sitt avstamp i japanska b-filmer om lastbilschaufförer som var populära under 1970-talet. Den första filmen, Truck Guys, blev tillräckligt populär för att tio liknande filmer skulle produceras och bidra till trenden som, ett fyrtiotal år senare, fortsätter att expandera.

Vice har träffat personerna bakom trenden som fascinerar lastbilsintresserade världen över. Är det för mycket eller passar det den japanska kulturen som handen i handsken? Jämför själv bilden från svenska Rackstad och den japanska videon från Dekotora Trucks. Hela Vice artikel hittar du här.